Fragrant Onion Boreka’s (optional vegetarian or vegan) Kruidige Uien Boreka’s

Nederlandse vertaling onderaan.

The ingredients of this dish are cheap and simple but the spices make this dish.

Use whole spices which you crush in a mortar, this way the taste is much more intense. By making your own spice blends you can give your signature to a dish.

Vegetarians can make the dish without the sardines.

Vegans can omit the fish and use (whole wheat) filo pastry instead of the whole wheat short crust pastry. Brush the layers of filo with oil before you stuff them.

I imagine next time I make this to sprinkle sesame seeds and black cumin between the filo pastry leafs or even add some of the spice mixture.

P1070306

Ingredients

Whole wheat short crust pastry (frozen from the ecoshop or make your own)

Big white onions:  4

Sardines in oil:  1 can

Orange blossom water: ½ tsp

Balsamico vinegar: 1 tbsp

Tomato puree: 1 tbsp

Tomato sauce: 4 tbsp

Grated orange peel: ½ tsp

Spice blend

Sweet paprika powder:  1tbsp

Thyme: 1 tbsp

Dried small chili’s: 4

Coriander seeds: 1 tsp

Cumin seeds: ½ tsp

Caraway seeds: ¼ tsp

Clove: 1

Cardamom pods: 2

Cinnamon: pinch

Salt: pinch

Cut the onions in half moons and caramelize them in some olive oil.

Put the clove and cardamom seeds in the mortar and grind them, now add the other spices and grind some more. It doesn’t have to become all dust; it’s nice to find some half or whole seeds here and there.

Add the spices to the onion, also add the orange peel, tomato sauce and paste, orange blossom water  and the balsamico vinegar.

Let the mixture bake for another two minutes so the spices and the onion become close friends. In the end add the sardines, break them with a spatula in some big pieces and mix shortly.

Defreeze the pastry squares and fill them with the mixture. Bake the Boreka’s in a 200C oven until golden brown.

P1070354

Kruidige Uien Boreka’s, (Vegan en Vegetarisch mogelijk)

De ingredienten voor dit gerecht zijn goedkoop en eenvoudig maar de specerijenmix maken er iets bijzonders van.

Gebruik hele specerijen die je in de vijzel vermaaldt, dan krijgt je specerijenmix een intensere smaak.

Vegetariers kunnen de sardines weglaten.

Veganisten kunnen de vis weglaten en in plaats van filodeeg met boter, droge (meergranen) filodeeg bladeren kopen. Smeer de vellen in met olie en gebruik meerdere lagen. De volgende keer als ik deze versie maak doe ik sesamzaad en zwart komijnzaad tussen de lagen filodeeg.

Ingredienten

Meergranen filodeeg (uit de diepvries bij ekoplaza)

Grote witte uien: 4

Sardines in olie:  1 blikje

Sinaasappelbloesem water: ½ tl

Balsamico azijn: 1 el

Tomaten puree: 1 el

Tomaten saus: 4 el

Sinaasappelschil rasp: ½ tl

Specerijenmix

Zoete paprika poeder: 1 el

Tijm: 1el

Gedroogde kleine chili’s: 4

Korinaderzaad: 1 tl

Komijnzaad: ½ tl

Karwijzaad: ¼ tl

Kruidnagel: 1

Kardamom: 2

Kaneel: snuf

Zout: snuf

 cardamom

Snijd de uien in halve manen, karamelizeer de uien in olie..

Vermaal de kruidnagel enkKardamom in de vijzel, voeg de andere specerijen toe en vijzel nog wat meer. De specerijen hoeven niet tot stof vermalen te worden, het is lekker om af en toe wat hele of halve zaden te vinden.

Sprenkel de specerijen over de uien en voeg de sinaasappelrasp, tomaten saus en pasta, sinaasappelbloesem water en balsamico azijn toe.

Bak de uien nog een paar minute zodat de ingredienten goed samenkomen. Voeg de sardines toe, breek de visjes met je spatel in grote stukken en schep ze kort door de uien.

Ontdooi het deeg, vul de vierkantjes met het mengsel .

Bak de Boreka’s op 200 graden tot ze goud bruin zijn.

About these ads

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s